مدير منابع انساني دانشگاه علوم پزشکی جیرفت گفت:
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت، روح الله حمیدی نیا با اشاره به طرح ملی جوانی جمعیت به عنوان یکی از اولویتهای مهم امروز کشور اظهار داشت: زمانی که جوانی جمعیت در سیاستهای کلان کشور قرار گرفت به عنوان یکی از دستگاههای متولی در وزارت بهداشت با توجه به حساسیت موضوع کارگروهی بر اساس دستورالعملهای طراحی شده در دانشگاه تشکیل شد تا بحث جوانی جمعیت خروجی لازم را داشته باشد.
وی با بیان اینکه حساسیت کار در مجموعه نیروی انسانی بالاتر بود، چرا که کسانی قرار بود از بسته جوانی جمعیت ویژه کارکنان استفاده کنند که خدمت دهند به گروه دغدغه کشور هستند تا منجر به فرزند آوری و یا افزایش سایر شاخصها شود، افزود: ما با این چالش مواجه بودیم که هم باید این قشر در راستای افزایش جمعیت کارکنند و زنان باردار و ... در اولویت خدمت دهی قرار بگیرند و هم اینکه به کارمندان موارد مطرح شده در جوانی جمعیت را ارائه دهیم به هر ترتیب راهی را در پیش گرفتیم که هم خدمت دهی داشته باشیم و هم همکاران از موارد قانونی جوانی جمعیت استفاده کنند.
حمیدی نیا تصریح کرد: فرآیندها طراحی شد و سعی کردیم که هم به کادر بهداشت و درمان توجه داشته باشیم و هم مردم خدمات لازم را دریافت کنند، مواردی طراحی شد که کار به بهترین شکل در زمینه دورکاری انتقالی و ... انجام شود.
مدیر منابع انسانی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت با اشاره به اهمیت و جایگاه جمعیت جوان در تمام کشورها گفت: در دنیا اولویت های بهداشتی به سمت سالمندی می رود، از مهمترین دلایل آن فراوانی سالمندان است این موضوع یکی از خطرات بالقوه ای است که میتواند به هر جامعه ای ضربه بزند، امروز این دغدغه تمام دنیا و نه فقط کشور ما را در بر گرفته است.
حمیدی نیا با بیان اینکه برای کشورهای در حال توسعه مثل ایران نیروی کار جوان یک ضرورت انکار ناپذیر است و جوانی جمعیت با توجه به پهنه سرزمینی ما یک اولویت ضروری است، خاطرنشان کرد: همواره نیروی توانمند برای کار مهمترین دلیل فرزندآوری بوده و اگر درصد بیشتر جمعیت یک کشور نیروی جوان نباشد، دچار مشکلات عدیده ای در بخشهای مختلف که آیتمهای اصلی پیشرفت محسوب می شوند، خواهیم شد.
وی ضمن تاکید بر اهمیت توجه مسئولان کشور به مقوله جوانی جمعیت و ضرورت کار درازمدت در این بخش افزود: قوانینی که در تشویق و ترغیب مردم وضع شده، بزرگترین کمک در تحقق اهداف طرح را دارند، اما در برخی موارد انتقادهائی به اجرای برخی دستورالعمل ها وارد است، مثل اینکه در شهرستانهائی که زاد و ولد از میزانی بالاتر باشد این مناطق از یکسری خدمات محروم شده اند، یعنی به جرم اینکه در جوانی جمعیت خوب عمل کرده اند، مجازات می شوند و تشویقهائی که در نظر گرفته شده بود، کمرنگتر شده و این بسیار جای تعجب دارد.
مدیر منابع انسانی دانشگاه علوم پزشکی جیرفت گفت: شهرستانهای رودبار و قلعه گنج که متوسط جمعیت آن به 3 نزدیک است از تشویقهائی مانند وام و زمین حذف شده است که این مغایر سیاستهای جوانی جمعیت است.
حمیدی نیا خاطرنشان کرد: آنچه بعد اجرای این طرح مشهود است، طرح در بین کارکنان مجموعه دانشگاه نتایجی داشته است و تعداد کسانی که اقدام به فرزند آوری کرده اند، بیشتر شده اما به طور کلی نتایج طرح در درازمدت مشخص خواهد شد.
