۱۴۰۴ يکشنبه ۱۸ فروردين
Error loading media: File could not be played
00:00
00:00
شهرستان کهنوج از شهرستان‌های استان کرمان است و مرکز این شهرستان شهر کهنوج است.

این شهرستان بنابر سرشماری جمعیت سال ۱۳۹۵ مرکز آمار ایران نزدیک به ۹۵٬۸۴۸ نفر است و در استان رتبه نهم جمعیتی را به خود اختصاص داده‌است

شهرستان کهنوج با مساحت ۲۱۹۰ کیلومتر مربع در جنوب شرقی استان کرمان واقع شده و ۱/۲ درصد مساحت استان را به خود اختصاص داده و مرکز آن شهر کهنوج است. این شهرستان دارای ۳ شهر، ۲ بخش و ۵دهستان می‌باشد. فاصله شهر کهنوج تا مرکز استان ۳۵۰ کیلومتر است. این شهرستان از شمال به شهرستان‌های جیرفت و عنبرآباد، از شرق به شهرستان رودبار جنوب و از جنوب به شهرستان منوجان و از جنوب شرقی به شهرستان قلعه گنج و از غرب به شهرستان فاریاب و از جنوب غربی به شهرستان رودان در استان هرمزگان محدود است.

آب و هوا

کهنوج یکی از شهرستان‌هایی است که مرغوب‌ترین خاک را داراست، به دلیل جوان بودن کوه‌های اطراف شهر که مواد معدنی را از اعماق زمین طی میلیون‌ها سال پیش بر روی زمین آورده‌است.

 

در این شهرستان خبری از فصل پاییز نیست و فقط سه فصل دیگر را می‌توان احساس کرد؛ البته ناگفته نماند که در فصل بهار و تابستان، دمای هوا به مرور زمان افزایش پیدا می‌کند و گرمای نسبتاً شدیدی در کل شهرستان احساس می‌شود و در آغاز ماه آبان در فصل پاییز هوا رو به سردی می‌گراید و تا اواخر ماه بهمن در فصل زمستان هوای این شهرستان سرد و مطلوب خواهد شد.

 

کهنوج به دلیل وجودش در منطقه‌ای که تحت تأثیر فشار جنب حاره‌ای است که باعث جلوگیری از صعود توده هوا می‌شود، این عامل نیز باعث جلوگیری از ریزش باران در منطقه می‌شود و شرایطی را فراهم کرده که باعث خشکسالی این اهل و دیار شده و امروزه مردم با خشکسالی بزرگی دست و پنجه نرم می‌کنند.

 

لوار نوعی باد گرم در جنوب استان کرمان می‌باشد که شهرستان کهنوج را نیز تحت پوشش قرار می‌دهد؛ فصل وزش این باد در فصل تابستان و معمولاً اواخر فصل بهار، یعنی زمان اوج گرما در منطقه می‌باشد. البته گفته شده علت گرم و سوزان بودن این باد و وزش آن در فصل تابستان، ورود توده هوای گرم و خشک به منطقه جنوب ایران می‌باشد. ناگفته نماند؛ در هنگام شب، این باد به صورت نسیمی خنک پدیدار شده و گرمای روز تابستانی را از یاد می‌برد، و به این علت به شوباد مشهور است، یعنی بادی که در شب می‌وزد. یکی از مزایای وزش باد لوار رسیدن میوه نخل (خرما) در منطقه است؛ به گونه‌ای که زمان وزش این باد را مردم منطقه به خرما پزان می‌شناسند. اما این باد، برای کاشت نهال، درختان تازه کشت شده و زراعتهای تابستانی مطلوب و مناسب نیست.

مردم‌شناسی

مردم این شهرستان از قوم بلوچ کاره هستند، پیرو دین اسلام و مذهب شیعه دوازده امامی هستند. لهجه و گویش این منطقه بلوچی و رودباری است، همچنین به علت مجاورت با استان هرمزگان، فارسی آمیخته با لهجه بندرعباسی است و به گونه ای، به لهجه محلی تکلم می‌کنند.

محصولات

محصولات این شهرستان را گندم، جو، بنشن، تره‌بار، مرکبات، خرما و… تشکیل می‌دهد؛ کهنوج به عنوان یکی از قطب‌های مهم کشاورزی کشور مطرح است. قالی‌بافی نیز مانند سایر شهرهای استان کرمان در این شهرستان رایج است. اقتصاد کهنوج بر پایه کشاورزی، دامداری صنعت و معادن و قالی‌بافی استوار بوده و گندم، جو، مرکبات، خرما، تره‌بار و تا حدودی قالی صادرات این شهرستان را تشکیل می‌دهند.

ما را در فضای مجازی دنبال کنید

  • پیامرسان بله
  • اینستاگرام
  • روبیکا