۱۴۰۴ چهارشنبه ۲۸ فروردين

 
 

بیماری تب خونريزي دهنده كريمه كنگو مهمترين و گـسترده تـرين بيمـاري  ويروسـي منتقل شونده از طريق كنه است و یکی از بیماری های مشترک بین انسان وحیوان است.

 

روش هاي انتقال ويروس تب خونريزي دهنده كريمه كنگو به انسان 

  • گزش كنه يا له كردن كنه با دست برهنه
  • تماس مستقيم با خون، ترشحات و بافتهاي حيوانهاي آلوده در حين ذبح و تميز كردن لاشه و خرد كردن گوشت تازه.
  • تماس مستقيم با بيمار، تماس بـا خـون، بافـت ، استفراغ و ترشحات  بيمـاران باعث انتقال بيمـاري مـي شـود .

بنابراين افرادي كـه بيـشتر در معـرض خطـرهستند عبارتند از:  

  • دامداران، چوبداران و كشاورزان آقا و خانم
  • قصابان، كارگران كشتارگاه هـا ، ذابحـين و افـرادي كـه پوسـت لاشـه دام رامي كنند و آن را قطعه قطعه مي كنند.  
  • تكنسين هاي دامپزشكي و دامپزشكان  
  • كاركنان بهداشتي و درماني
  • زنان خانه داري كه به خرد كردن گوشت مي پردازند.
  • افراد گردشگر در جنگل ها و سبزه زارها كـه در معـرض آلـودگي بـه نـيش كنه ها قرار دارند.  

علائم بیماری در انسان :

بیماران درابتدا  دچار علائم تب ناگهانی، لرز، سردرد، درد عضلانی، درد عضلات شکم و کمر، گیجی، حالت تهوع، استفراغ و پرخونی مخاط می‌شوند. اگر بیماری وارد فاز حاد شود، خونریزی زیر پوستی، کبودی بدن، خونریزی داخل ملتحمه چشم، خونریزی مخاط، خونریزی از مجاری بدن و در نهایت درگیری چندین ارگان بدن مثل سیستم گوارشی، ادراری و تنفسی بروز می‌کند که اگر درمان مناسب انجام نشود، ممکن است منجر به مرگ بیمار شود.

در صورت مشاهده این علائم به نزدیک ترین مرکز بهداشتی درمان مراجعه نمائید.

بيماري در حيوانات:

آلودگي به ويروس تب خونريزي دهنده كريمه كنگـو  در دام هـاي اهلـي و وحـشي فاقد علايم باليني مشهود و تنها با ايجاد واكنش تب همراه است.

راههای پیشگیری از ابتلا :
1- از خریدومصرف گوشت دامی هایی که به طریق غیر قانونی وارد کشور می شوند ویا بصورت غیر بهداشتی ذبح وعرضه می گردند خودداری کنید.
2- ازکشتار دام درمحیط خارج از کشتارگاه خودداری گردد.
3- با کمک دامپزشکی محل سکونت خود نسبت به کنه زدایی دامها وسم پاشی محل نگهداری آنها اقدام کنید.
4- ازتماس مستقیم پوستی مخاطی با خون وترشحات آلوده دامی درحین ذبح یا زایمان دام پرهیز کنید.
5- کسانیکه درمحیطهای دامپروری و روستایی ، خصوصا" درفصول بهار وپاییز حضور دارندخود با استفاده از دستکش وپوشیدن لباس آستین بلند محافظت کنند.
6- از له کردن کنه بر روی پوست اکیدا" خودداری کنید.
8- هنگام تماس با گوشت ، خون وترشحات دام های مشکوک از دستکش ووسایل حفاظت فردی استفاده کنید.
9- گوشت وجگر را پس از پخت کامل مصرف نمایید. ویروس بیماری  در فرآورده های دامی ، پس از پخته شدن به مدت 15 دقیقه ودرحرارت 85 درجه سانتی گراد از بین می رود.

10- گوشت دام ذبح شده باید قبل از مصرف به مدت حداقل ۲۴ ساعت در دمای ۴ درجه سانتی‌گراد در یخچال قرار داده شود و جگر و سایر امعاء و احشاء دام، پس از ۴۸ ساعت نگهداری در دمای چهار درجه سانتی‌ گراد، مصرف شوند.

واحد پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر معاونت بهداشتی جیرفت