
سخن نخست
قطار سواد آبی، در حرکت چندساله خود، از آغاز طرح داناب در پایان دهه هشتاد شمسی تا افزوده شدن کتاب انسان و محیط زیست به عنوان میوه طرح داناب در میانه دهه 90 ، همراه با فراز و فرودهای گاه نه چندان کم، همچنان مبتکرانه و پیشگامانه به مسیر خود برای ساختن و داشتن نسلی آگاه، حساس و مسئولیت پذیر در حوزه منابع آب، ادامه می دهد.
با پشت سر گذاشتن تمرکز بر موضوعات کلیدی زیر، محورهایی متنوعی در حوزه آب، در این سالها، مورد مرور و آموزش قرارگرفته و صدالبته، راهی طولانی در جهت تثبیت و توسعه آنها باقی است.
موضوعات محوری طرح سواد آّبی:
مواجهه صحیح با سیلاب (1398-99)
ارزش آب (1399-1400)
آب و تغییر اقلیم؛ از ترسالی تا خشکسالی (1400-1401)
در امتداد، محورهای بالا، موضوع محوری مورد تمرکز در سال تحصیلی پیش رو (1401-1402) همراستا با پیام روز جهانی آب امسال، "آبهای زیرزمینی، نادیدنی را دیدنی کنیم"؛ انتخاب گردیده است و تلاش خواهد شد تا در همکاری بخش آب و آموزش و پرورش، توجه ملموس و عینی در میان نسل جدید، به آبخوانها، ایجادشده و توسعه بیابد. منابعی که سهم اصلی در تأمین آب اغلب نقاط کشور را بر عهده دارند اما بهشدت تحتفشار برداشتهای بیامان قرارگرفته اند.
باهدف ایجاد آمادگی هر چه بیشتر برای تدریس مؤثر مباحث در طرح سواد آبی، امسال، استفاده از ظرفیت تابستان 1401 ، به طور ویژه، در برنامه قرارگرفته و در این رابطه، جشنواره ((آب و آگاهی)) با مختصاتی که در ادامه متن حاضر می آید؛ تعریف گردیده است. این جشنواره، مقدمه و سرآغازی است تا دبیران گرانقدر، هر چه بیشتر برای تدریس مباحث سواد آبی و موضوع محوری سال تحصیلی پیش رو، آماده باشند. همچون گذشته، پشتیبانیهای بخش آب کشور، در این مسیر، یاریگر طرح خواهد بود.
اهداف
- ارتقای آمادگی فرهنگیان گرامی و دست اندرکاران گرانقدر طرح سواد آبی بهویژه دبیران زمینشناسی و انسان و محیط زیست جهت آموزش موضوع محوری سال تحصیلی پیش رو: "آبهای زیرزمینی، نادیدنی را دیدنی کنیم"
- افزایش توجه به جایگاه و نقش علوم پایه در ارتقای آگاهیها و سواد آبی همراستا با نامگذاری روز جهانی آب سال 2022
- گردآوری محتواهای مناسب و چندبعدی جهت بارگذاری در بخش موضوع محوری سال در پایگاه های داناب(www.ensanzist.ir) و انسان زیست (www.danab.ir)
- تداوم همکاریهای بخش آب (شرکتهای آب منطقه ای) و آموزش وپرورش از پیش از شروع سال تحصیلی با بهره گیری از ظرفیت تابستان و استمرار آن در طول سال تحصیلی
محورها
ذیل موضوع کلان سال تحصیلی پیشرو، آثار در محورهای زیر، قابل تولید و شرکت در جشنواره خواهند بود:
- روشهای موثر در ایجاد آشنایی و ملموس سازی منابع آب زیرزمینی برای کودکان و نوجوانان
- روشهای ابتکاری برای معرفی ساده چالشها و راهکارهای عرصه آبهای زیرزمینی
- نقش آموزش و فرهنگسازی در حل مشکلات آب زیرزمینی، تجربههای عملی دبیران و دانش آموزان
- ظرفیت رسانه ها و فضای مجازی در آموزش و فرهنگسازی برای استفاده بهینه آبهای زیرزمینی
- روشه ای نوآورانه برای کمک به حل بحران آب زیرزمینی
- نقش آموزشوپرورش در کمک به بهینهسازی مصرف آب زیرزمینی و روشهای پیادهسازی آن در کلاسهای درس
- اهمیت، ضرورت و نقش دانش آموزان و آینده سازان برای کمک به حل مشکلات آبهای زیرزمینی
- راهکارهای ترسیم ساده و عینی موضوعات مرتبط با آبهای زیرزمینی نظیر آبخوان داری، ابعاد کیفی منابع، فرونشست، تعادل بخشی، آب مجازی، روشهای نوین آبیاری و ...
- مجددا تاکید می گردد که هدف از جشنواره آب و آگاهی، تلاش برای ایجاد آمادگی هر چه بیشتر در راستای اجرای موثر سواد آبی در سال تحصلی پیشروست و از این رو آثاری که صرفاً جنبه علمی و پژوهشی داشته و از منظر آموزشی، در طرح سواد آبی، قابل بهره برداری نباشند، در روند داوری جشنواره، شرکت داده نخواهد شد.
قالبهای شرکت در جشنواره و مختصات آثار
آثار تولیدی با رویکرد آموزشی و آمادگی برای تدریس هر چه مؤثرتر مباحث سواد آبی، در 4 قالب زیر مورد پذیرش میباشند:
)mp4, 3gp کلیپ کوتاه (حداکثر پنج دقیقه با فرمت+
)mp4, 3gp موشن گرافی (حداکثر سه دقیقه، با فرمت+
+ تجربه تدریس به صورت ویدئو با فرمتهای mp4, 3gp حداکثر 5 دقیقه و یادداشت حداکثر 3 صفحه به صورت A4 فرمت های،doc ،pdf، docx
(A حداکثر 7 صفحه 4 docx ،doc ،pdf) مقاله +
آثار میتوانند به صورت فردی یا گروهی تولید و تنظیم شوند و همچنین هر فرد میتواند با بیش از یک اثر، در جشنواره شرکت نماید.
جشنواره تابستانی آب و آگاهی، ویژه سرگروه های استانی، شهرستانی و مناطق در رشته زمین شناسی و انسان و محیط زیست، تعریف گردیده است.
بازه زمانی
متناسب با هدف آمادگی برای تدریس مباحث سواد آبی در طول سال تحصیلی، جشنواره آب و آگاهی از نیمه دوم تیرماه تا دهم شهریورماه برگزار می شود و پس از آن ضمن اعلام برگزیدگان و تقدیر از ایشان، آثار منتخب برای درج در مجله رشد، ارسال می شوند.
در ادامه نیز با شروع سال تحصیلی، استفاده از بانک دایره وسیعتری از آثار، در دستور کار طرح سواد آبی خواهد بود.
نحوه شرکت در جشنواره
از ابتدای /https://www.danab.ir/festival آثار تولید شده صرفاً از طریق درگاه جشنواره در وب سایت داناب به آدرس مردادماه قابل دریافت می باشد.
ادامه مسیر و بهره برداری از دستاوردها قطار سواد آبی، به حرکت بالنده خود ادامه خواهد داد.
و این پایان راه نیست....