۱۴۰۴ جمعه ۳۰ فروردين
تاریخ ایجاد : ۱۳۹۹ سه شنبه ۶ آبان   تعداد بازدید : 768

پیام رییس سازمان غذا و دارو به مناسبت فراسیدن هفته پیشگیری از مسمومیت‌ها با شعار "پیشگیری از مسمومیت در همه گیری کرونا"


پيشگيری از مسموميت ها در هفته نخست آبان ماه هر سال می‌تواند در امر آموزش و اطلاع رسانی كليه اقشار جامعه و كاهش موارد مسموميت‌های اتفاقی و تعمدی مفيد واقع شود و با توجه به محدوديت تختهای بيمارستانی و هزينه های بالای دارو و درمان، خصوصا در شرایطی که اغلب ظرفیت بخش بهداشت و درمان کشور معطوف به درمان بیماران مبتلا به کروناست، پیشگیری از مسمومیت می‌تواند به تمرکز بر درمان بیماران مبتلا به کرونا کمک شایانی کند.

به گزارش وبدا، دکتر محمدرضا شانه ساز، معاون وزیر بهداشت و رییس سازمان غذا و دارو در پیام هفته پیشگیری از مسمومیت ها، آورده است:

زندگی صنعتی جوامع کنونی و دسترسي آسان به انواع مواد شيميايی، داروها، سموم و ... بدون داشتن اطلاعات كافی از نحوه نگهداری، مصرف، عوارض، خطرات و هشدارهای مربوط به آن، شيوع مسموميت های اتفاقی و تعمدی را به ميزان زيادی افزايش داده است.
بسیاری از ضایعات ناشی از بروز مسمومیت ها به سادگی قابل پیشگیری هستند و با نگاهی نو به آموزش نحوه پیشگیری از مسمومیت ها، جامعه می تواند از بروز آن ها جلوگیری کند.  اما متاسفانه سهل انگاری در نگهداری صحیح داروها و مواد شیمیایی در منزل، منجر به عوارض دائمی وآزار دهنده ناشی از مسمومیت ها خصوصاً در کودکان خواهد شد. وقوع مسموميت های حرفه ای حاد و مزمن در كارگران شاغل در كارخانجات صنايع شيميايی، استفاده از وسايل گاز سوز و مواد شيميايی و شوينده در منازل و فقدان آگاهی‌های كافی در اغلب خانواده ها، همگی منجر به بروز خطر و مسمومیت خواهد شد. همچنين سوء مصرف مواد مخدر و محرک، خود می تواند عامل بروز مسمومیت با این مواد باشد.

آمار بالای مصرف داروها در جامعه از یک سو احتمال بروز تداخلات دارویی را بالا خواهد برد و از سوی دیگر اشتباهاتی که ضمن تجویز و مصرف دارو به صورت ناخواسته صورت می‌گیرد ممکن است بیمار را به سمت مصرف مقادیر بالاتر از دوز درمانی و متاسفانه عوارض ناشی از مسمومیت با داروها سوق دهد.
نکته حائز اهمیت دیگر ناآگاهی خانواده ها نسبت به نحوه نگهداری داروها در منزل است که می تواند منجر به بروز مسمومیت دارویی خصوصا در کودکان شود. در سال جاری همزمان با همه گیری بیماری کرونا در جهان، جامعه باید توجه ویژه ای به نگهداری و مصرف صحیح فرآورده های ضدعفونی کننده خانگی، صنعتی و همچنین الکل داشته باشد تا صدمات ناشی از مصرف آن ها به حداقل برسد.
ضمن اشاره به دلایل فوق، اجرای فعالیت های مرتبط با پيشگيری از مسموميت ها در هفته نخست آبان ماه هر سال می‌تواند در امر آموزش و اطلاع رسانی كليه اقشار جامعه و كاهش موارد مسموميت‌های اتفاقی و تعمدی مفيد واقع شود و با توجه به محدوديت تختهای بيمارستانی و هزينه های بالای دارو و درمان، خصوصا در شرایطی که اغلب ظرفیت بخش بهداشت و درمان کشور معطوف به درمان بیماران مبتلا به کروناست، پیشگیری از مسمومیت می‌تواند به تمرکز بر درمان بیماران مبتلا به کرونا کمک شایانی کند.
در هفته نخست آبان ماه سال جاری، اطلاع رسانی نحوه پیشگیری از مسمومیت ها از طريق انتشار مطالب، انجام تبلیغات شهری، اجرای آموزش های مجازی برای مخاطبین دانش آموز، دانشجو، شاغلین و مراجعه کنندگان به مراکزبهداشتی-درماني، كارخانجات، مؤسسات، مساجد و انجام عمليات وسيع اطلاع رساني از طريق رسانه های عمومی شامل خبرگزاری ها، روزنامه ها، راديو و تلويزيون، ارسال پیامک، درج پیامهای مربوط به هفته پیشگیری از مسمومیت ها در سربرگ های اداری، قبوض آب و برق و فیش حقوقی کارمندان و پخش مصاحبه ها و توصیه های علمی اساتید امر صورت می گیرد.
برگزاری هفته پیشگیری از مسمومیت ها برنامه‌ایست که در بسیاری از کشورهای جهان اجرا می شود و در کشور ما نیز پانزده سال است که هفته نخست آبان ماه به عنوان هفته «پيشگيري از مسموميت ها»  نامگذاری شده است و در اين هفته در خصوص راه های پيشگيری از بروز انواع مسموميت ها و چگونگي كنترل آن و نحوه انجام اقدامات اوليه در مواجهه با فرد مسموم، اطلاع رساني و آموزش عمومي به صورت وسيع و گسترده ای انجام می پذيرد.
امید است تا با همکاری دانشگاه های علوم پزشکی کشور، مراکز اطلاع رسانی داروها و سموم سراسر کشور و سازمان ها و نهاد های همکار، مانند معاونت بهداشت، معاونت درمان، سازمان پزشکی قانونی کشور، سازمان اورژانس کشور، سازمان آتش نشانی، سازمان آموزش و پرورش و بسیاری دیگر، این هفته با شعار : " پیشگیری از مسمومیت در همه گیری کرونا" و "با افزایش آگاهی، مانع مسمومیت دارویی شویم" به بهترین و پر محتواترین شکل برگزار شود و دستیابی به اهدافی مانند ارتقاء دانش جامعه در خصوص داروها، مواد شيميايي و سموم، كاهش مرگ و مير ناشي از مسموميت ها، كاهش مراجعات مسمومیت به اورژانس بیمارستان ها و نحوه برخورد با حوادث شیمیایی میسر گردد. 

نظر شما :
captcha