۱۴۰۳ پنج شنبه ۱۰ آبان
تاریخ ایجاد : ۱۴۰۳ دوشنبه ۷ آبان   تعداد بازدید : 15

                                                        پيشگيري از مسمومیت ناشي از سوءمصرف مواد مخدر و محرک

 

  1. ناخالصی‌های موجود در انواع مواد مخدر، مانند سرب در برخي موارد از خود ماده مخدر مرگبارتر می‌باشند.
  2. مشكلات خانوادگي، طلاق، بيكاري، فقر و بحران‌های روحي از عوامل مستعد کننده فرد به سوءمصرف مواد می‌باشند.
  3. فرآورده‌های تقلبي تمجيزك و نورجيزك، نه‌تنها سبب ترك اعتياد نمی‌شوند بلكه در اغلب آن‌ها مواد سمي و كشنده وجود دارد.
  4. فرآورده‌های مخدر و اعتياد زاي "پان " یا "پراگ "برخلاف ادعاي مطرح‌شده مبني بر خوشبوکنندگی دهان و يا ترك سيگار، سبب بروز اعتياد می‌گردند.
  5. مسموميت با مواد مخدر يكي از مرگبارترين انواع مسمومیت‌ها محسوب می‌گردد.
  6. آيا می‌دانید بر اساس گزارش‌های موجود مصرف حتي يك عدد قرص اكستازي، منجر به مرگ شده است.
  7. سوءمصرف شیشه گرچه ظاهر فرد معتاد را سریعاً دگرگون و قابل‌شناسایی نمی‌کند، ولی اعتیاد  به آن به‌مراتب خطرناک‌تر از مواد مخدر دیگر است.
  8. امتحان كردن مصرف مواد در جمع دوستان و از روي كنجكاوي، آغاز  حركت در مسير بی‌بازگشت اعتياد است.
  9. سکته‌های قلبي و مغزي، تشنج، نارسايي كبد و كليه و تخريب سلول‌های مغزي و عضلاني از عوارض مسموميت با قرص اكستازي و شیشه می‌باشند.
  10. مصرف مواد توهم‌زا مانند حشيش، اكستازي،  LSD و شیشه می‌توانند سبب بروز حوادث مرگبار مانند سقوط از ارتفاع، تصادف، نزاع، ارتکاب به جنایت و خودكشي در فرد مصرف‌کننده شوند.
  11. مصرف انواع داروهاي هورموني باهدف بدن‌سازی در جوانان می‌تواند سبب بروز عوارض وخيمي مانند عقيمي، نارسايي قلبي و كبدي، كوتاهي قد و بزرگ شدن سينه در مردان و پرمويي و خشونت صدا در خانم‌ها گردد.
  12. آيا می‌دانید مصرف هم‌زمان مواد مخدر با برخي از داروهاي خواب‌آور و آرام‌بخش می‌تواند سبب بروز مسمومیت‌هاي شديد و حتي مرگ در فرد مصرف‌کننده گردد؟
  13. مسموميت با مواد مخدر يكي از علل مهم مرگ ناشي از مسمومیت‌هاي شيميايي در بسياري از كشورها است.
  14. قاچاقچیان برای دستیابی به سود بیشتر و برای اضافه شدن وزن مواد، به مواد مخدر مانند تریاک، فلز سرب می‌افزایند که این امر سبب مسمومیت حاد با سرب و مرگ معتادان می‌گردد.
  15. استفاده خودسرانه از فرآورده‌های قاچاق و بدون مجوز جهت بدن‌سازی و پرورش اندام در جوانان، خطر ابتلا به انواع اختلالات جسمي و رواني را براي مصرف‌کننده در بردارد.
  16. آيا می‌دانید يكي از عوارض رواني سوءمصرف استروئيدهاي آنابوليك در جوانان، پرخاشگري و بروز رفتارهاي ضداجتماعی است؟
  17. تزريق مواد مخدر از طريق سرنگ‌های آلوده، غير استريل و مشترك با خطر بروز انواع بیماری‌های عفوني خطرناك مانند ايدز و هپاتيت همراه است.
  18. استعمال سيگار در نوجوانان و جوانان، اولين گام در جهت حركت به‌سوی اعتياد و سوءمصرف مواد است.
  19. آيا می‌دانید درمان اعتياد به مواد مخدر، فرآيندي طولاني و زمان‌بر است؟
  20. هرگونه تغييرات رفتاري غیرعادی و ناگهاني مانند گوشه‌گیری، بی‌خوابی، بی‌حوصلگی، پرخاشگري، غيبت از محل كار و تحصيل، بی‌نظمی و نااميدي در فرزندان خود را جدي گرفته و در پي بررسي علت آن باشيد.
  21.  افزايش سطح آگاهي در مورد  عوارض ويرانگر اعتياد و آموزش صحيح پيشگيري از بروز سوءمصرف مواد، اساسی‌ترین گام در مبارزه با اين بلاي خانمان‌سوز است.
  22. مصرف نابجاي استروييدهاي آنابوليك در جوانان جهت بدن‌سازی و رقابت‌های ورزشي با خطر بروز عوارض قلبي و عروقي مانند ازدياد فشارخون و نارسايي قلبي همراه است.
  23. آيا می‌دانید موارد متعددي از مرگ‌های ناگهاني در اثر سوءمصرف داروهاي نيروزا در ورزشكاران حرفه‌ای در جهان گزارش‌شده است؟
  24. برخلاف ادعای برخی سودجویان، غرغره کردن و یا نوشیدن الکل منجر به پیشگیری و درمان بیماری کرونا نمی شود.
  25. راه های پیشگیری از مسمومیت با انواع الکل، عدم مصرف خوراکی آن و دور نگه داشتن الکل و حلال های دیگر از دسترس کودکان است.
  26. علائم مسمومیت با الکل، اختلال تعادل، دو بینی، اختلال حافظه، کما، وقفه تنفسی و مرگ می باشد.
  27. الکل موجود در مشروبات الکلی، دهان شویه ها، ژل الکلی آتش زا می توانند ایجاد مسمومیت نمایند.
  28. متانول نوعی الکل است که بسیار سمی بوده و در مشروبات الکلی قاچاق و دست ساز، ضدیخ و برخی از حلال ها وجود دارد.
  29. علامت مسمومیت با متانول در چشمها، شامل ترس از نور، تاری دید، برفکی شدن دید و کوری می باشد.
  30. سردرد، تهوع، استفراغ و اختلال در تعادل اسید-باز بدن فرد مسموم از علائم مسمومیت با متانول است که درصورت عدم درمان منجر به مرگ فرد خواهد شد.
  31. شايعترين علت مسموميت با متانول مصرف مشروبات دست ساز و تقلبی می باشد.. هم چنین الكل صنعتي ممكن است داراي مقادير قابل توجهي متانول باشد.
  32. از آنجا که متانول به عنوان حلّال در محلولهاي چاپ و تكثير، چسبها، رنگ و جلادهنده، به عنوان سوخت چراغ الكلي و حتی به عنوان يك عامل ضديخ در محلولهاي شيشه شوي اتومبيل مورد استفاده قرار مي گيرد، ممکن است مسمومیت با این ماده در محیط خانه رخ دهد.
  33. باتوجه به اين كه در بيشتر اورژانسهاي كشور دسترسي به امكانات آزمايشگاهي براي تعيين سطح سرمي متانول وجود ندارد، شناسایی فرد مسموم از روی تظاهرات بالینی دارای اهمیت است و انجام اقدامات درمانی سریع، چه بسا می تواند منجر به نجات جان فرد مسموم شود.
  34. علايم اولیه مسموميت با متانول معمولاً در عرض 5/0 تا 4 ساعت ايجاد مي شود كه به صورت تهوع، استفراغ، درد شكمي، سردرد، گيجي و خواب آلودگي است. معمولاً بيماران در اين مرحله به پزشك مراجعه نمي كنند.
  35. علائم اصلی مسمومیت با متانول پس از  6 تا 24 ساعت آغاز می شود. ممکن است فرد دچار اختلال بينايي مانند تاري ديد، دید برفکی، تغيير ميدان بينايي، ترس از نور، دوبيني و حتی كوري كامل شود.
  36. بعد از گذشت 24 ساعت، وضعيت باليني فردی که با متانول مسموم شده است، هر ساعت بدتر مي شود.تشنج و اغما از دیگر علایم مسموميت با متانول است که می تواند منتهی به مرگ شود.
  37.  توصیه می شود در صورت مشاهده علائم اولیه در فردیکه به نوعی با الکل و متانول در تماس بوده است، فرد مسموم هرچه سریعتر به مراکز درمانی منتقل و اقدامات درمانی برای رفع سمیت و تثبیت بیمار صورت پذیرد.

 

 

نظر شما :
captcha