به گزارش مفدا جیرفت ، در آستانه رحلت امام خمینی (ره) ۴ کتاب «خمینی ، پدیده انسانی پیچیده» ،«امام؛ فراتر از مرزها»، «در آغوش قلب ها» و «روحی جان سلام» را برای مطالعه و مرور به مخاطبان معرفی می کنیم.

کتاب خمینی؛ پدیده انسانی پیچیده

کتاب «خمینی؛ پدیده انسانی پیچیده» گزاره هایی برای آشنایی زدایی از «تصویر عمومی شده» امام خمینی(ره) را شامل می شود.
کتاب «خمینی؛ پدیده انسانی پیچیده» گزاره هایی برای آشنایی زدایی از «تصویر عمومی شده» امام خمینی(ره) تدوین روح الله نامداری در ۱۶۸ صفحه توسط نشر معارف منتشر شده است.
منطق گزینش بیانات و خاطراتی که در کتاب «خمینی؛ پدیده انسانی پیچیده» آمده است، مبتنی بر آشنایی زدایی از «تصویر عمومی شده» امام خمینی است. کتاب از سه بخش تشکیل شده است: مقدمه تدوینگر، بیانات امام خمینی و خاطراتی ناب از امام خمینی. این کتاب از بهترین کتابها در معرفی اندیشه و سیره امام خمینی است.
با توجه به شرایط حاکم بر اوضاع فرهنگی و سیاسیِ روز که بعضا انقلابیون نسل اول از آنچه امام (ره) تکلیف کرده بود فاصله گرفتند و از طرف دیگر نسلهای بعد از زمان حیاط امام (ره) آنگونه که باید امام (ره) را نمیشناسند. مرور این خاطرات و بیانات، هم نسل اولیها را نسبت به غفلتشان متنبه میکند و هم درهای معرفت جدیدی به روی نسلهای بعد از حیاط امام (ره) را نسبت به آن پیر سفر کرده میگشاید. از این رو مطالعه این اثر که به کوشش مرحوم روح الله نامداری جمعآوری شده و توسط نشر معارف منتشر شده است ضرویست.
کتاب «امام؛ فراتر از مرزها؛ امام خمینی در نگاه شخصیتها، تحلیلگران و رسانههای بینالمللی»

با گردآوری و تدوین پژمان عرب و نرگسسادات مظلومی، مجموعهای از اظهارنظرهای شخصیتهای مختلف جهان، از چهرههای دینی و مذهبی گرفته تا اجتماعی و سیاسی و متفکرین را مانند نلسون ماندلا، میشل فوکو، کلیم صدقی، روژه گارودی و … را درباره امام خمینی (ره) و انقلاب اسلامی ایران را شامل میشود.
کتاب «امام؛ فراتر از مرزها»، ۴ فصل اصلی دارد که بهترتیب عبارتاند از: «احیاگر اسلام در نگاه رهبران و سیاستمداران جهان»، «مبدع حکومت اسلامی در قرن ۱۴ از نگاه متفکرین و اندیشمندان»، «سادهترین حاکم جهان در کانون توجه رسانهها» و «امام امت از منظر عالمان و رهبران دینی».
در قسمتی از اینکتاب میخوانیم:
«امام خمینی مانند بسیاری از جوانان مذهبی مشتاق در شهرهای کوچک در قلب ایران، ثروت مادی اندکی داشت، اما از استعداد طبیعی سرشاری برخوردار بود… او سرانجام صاحب تخصص فوقالعادهای شد و به یک مدرس و معلم مردمی فلسفه اسلامی و اخلاقیات بدل گشت. امام خمینی که خود از پیروان آیتاللهالعظمی «سید محمدحسین بروجردی» از رهبران آگاه، اما غیرسیاسی شیعه بود، سیستم سیاسی پهلوی را نامشروع، فاسد و سرکوبگر میشمرد و احساس مخالفت با آن را قویاً پرورش میداد. بعد از درگذشت «آیتالله بروجردی» در فروردین ۱۳۴۰، امام خمینی کار خود را بهعنوان یکفعال سیاسی آغاز کرد.
تردیدی نیست که امام خمینی با اخلاص کامل و اراده محکم اهداف خود را دنبال میکرد. وی از اوایل دهه ۱۹۶۰ به بعد درصدد نابود کردن سلسله پهلوی بود و احساس میکرد این خاندان، روح ایران را به غرب فروخته، در حالی که فساد، کارهای خلاف اخلاق و ظلم و استبداد را در ایران ترویج کرده است. فعالیتهای رژیم علیه او در دهه ۱۹۶۰ و علیه پیروان او و طلبههای مرید او در اوایل دهه ۱۹۷۰، اینمخالفت اولیه او را تقویت کرد.
کتاب «در آغوش قلبها»

نمونهای از علاقه آزادگان جهان به امام خمینی (ره) است، کتابی که در آن خاطراتی از خادم تا سربازان او در افغانستان گردآوری شده است. مرحوم محمدسرور رجایی، شاعر و فعال فرهنگی افغانستانی، در این کتاب به سراغ سرودهها و آثاری رفته که نشان دهنده علاقه افغانستانیها به امام (ره) است اما سالها منتشر نشده بود.
این اثر دربردارنده ۳۴ قطعه از خاطرات اهالی فرهنگ، فعالان ادبی و فرهنگی افغانستان و ۵۵ قطعه سروده شده از شاعران این کشور است. سرودهها در قالبهای مختلف غزل، مثنوی، نیمایی و … به نظم در آمده که همگی بیانگر ارادت شاعران به امام (ره) است. همچنین مجموعهای از تصاویر مربوط به برگزاری جلسات رحلت امام (ره) در روستاها و شهرهای افغانستان از دیگر موضوعات پرداخته شده در این کتاب است.
بخش اول این کتاب، شعرهای شاعران افغانستانی درباره امام (ره) است که پراکنده و کسی به آن توجه نکرده بود. بخش دوم، خاطرات افغانستانیها اعم از آدمهای معروف و ناشناخته درباره حضرت امام است. بخش سوم هم عکسهای دیده نشده از مراسمهای بزرگداشت و ترحیمی است که افغانستانیها در نقاط مختلف افغانستان برای امام (ره) برگزار کرده بودند.
کتاب «روحی جان سلام»

نوشته پژمان عرب، مجموعه برگزیده نامههای مردمی به امام خمینی (ره) است. این کتاب مجموعهای نامه از مردم مخصوصاً کودکان به امام خمینی (ره) این نامهها حاوی نکات فوقالعاده بااهمیت و جذاب در موضوعات متنوعی است که یک منبع دست اول و بیواسطه محسوب میشوند که قابلیت تحقیق و پژوهش و گزارشات علمی متقنی توسط اساتید و پژوهشگران علوم انسانی (مردمشناسی، جامعهشناسی، علوم سیاسی، مطالعات فرهنگی، روانشناسی و…) را دارند. از دیگر مزیتهای مهم این نامهها، وجود قصه و روایتهای بکر بیشماری است که قطعاً میتواند دستمایه تولید صدها اثر هنری رسانهای جذاب و تازه شود.
در بخشی از این کتاب میخوانیم:
نامهای به امام عزیزم:
ضمن عرض سلام، سلامتی شما را از درگاه خداوند متعال خواستارم. امیدوارم که حال شما خوب باشد. امام، تو تنها آرزوی کشور ما هستی و من همیشه دعا برای شما میکنم. این شما بودید که سلطنت پهلوی را شکست دادید و جمهوری اسلامی برای ما آوردید؛ و من با اینکه کودکی ده ساله بیشتر نیستم، دوست دارم تا به رحمت خدا نرفتهام، شما را ببینم و در آغوشت بنشینم. امام، من برای شما و رزمندگان دعا میکنم و دلم میخواهد اگر شما را ندیدم، نامهای که نوشتهام، به دست شما برسد و جواب نامهام را زود بدهید. امام عزیز، من عکس خود را برای شما میفرستم و شما هم یک عکس درخشان خود را برای من در نامه بفرستید. امام، من خیلی دوست دارم به جبهه بروم و خیلی هم اصرار میکردم، ولی این مدیر خوبی که دارم، یک روز سرکلاس ما آمد و گفت مدرسه هم یک سنگر است، سنگرها را حفظ کنید؛ و من از وقتی این حرف را شنیدم، خیلی درس میخوانم و دیگر به فکر جبهه رفتن کم افتادم؛ ولی به جبهه به اندازه توانایی خود کمک میکنم.
تهیه کننده: نوشین رفیع زاده افشار دبیر سرویس فرهنگی مفدا جیرفت