۱۴۰۴ جمعه ۳۰ فروردين

قرآن کریم به‌عنوان کامل‌ترین منبع جهت رفع نیازهای مادی و معنوی انسان‌ها در دسترس همگان قرار دارد.

 

قرآن به سلامتی انسان‌ها اهمیت داده و راه های رسیدن به آن را نشان داده است.

 

تغذیه یکی از مهمترین عوامل سلامتی بسیار مورد توجه اسلام بوده و احکام و دستورات ارزشمندی را در این مورد داراست.قرآن،احادیث و روایات و احکام همگی از نظر تغذیه سالم غنی و قوی هستند.

مبدأ پیدایش غذا از جانب خداوند است که جهت تندرستی تداوم حیات و توانمندی در انجام تکالیف به انسان اعطا شده است و نیاز انسان به غذامهم ترین و حیاتی ترین نیاز روزمره اوست که از تولد تا مرگ وی را همراهی می‌کند.

حتی انبیا و اولیای الهی نیز از این قاعده مستثنیٰ نیستند.رشد،طول عمر،تندرستی و آرامشِ اعصاب و روان،خلق و خوی و رفتار،توانمندی و قدرت تکثیر نسل و تولیدمثل همگی به نوعی وامدار تغذیه ی سالم هستند.

نامگذاری پنجمین سوره قران کریم تحت عنوان مائده به معنای سفره غذایی،قرار گرفتن رزاق و مطعم بودن به عنوان صفات خداوند،سوگند خداوند به غذا (و التین و الزیتون)،درخواست مائده آسمانی توسط حضرت عیسی بیان شده در آیه ۱۱۴ سوره مائده مهر تاییدی بر اهمیت غذا و تغذیه است.

 

در آیه ۱۳ سوره غافر خداوند در بیان آیات و نشانه‌های عظیمی که در قرآن وجود دارد،روی مسئله رزق و روزی انسان ها انگشت گذاشته و می فرماید از آسمان برایتان روزی می فرستد.به همین دلیل غذای انسان باید از بهترین غذاها بوده تا بتواند تمام نیازهای تغذیه ی بدن او را برآورده کند.

در سوره مومنون آیه ۵۱ به رابطه غذای پاک و عمل صالح اهمیت داده شده است و اینگونه خطاب به پیامبران می‌گوید:ای پیامبران از پاکیزه ها بخورید و کار شایسته کنید که من به آنچه انجام می دهید آگاهم.

 

در آیه ۱۶۸ سوره بقره به عموم مردم سفارش شده است که از غذاهای حلال استفاده نمایند.خداوند در آیه ۷۰ سوره اسراء روزی پاک را یکی از عوامل کرامت و فضیلت بنی آدم بر سایر مخلوقین می داند.مطالعات نشان داده است که قرآن کریم در خصوص بعد جسمانی انسان که جایگاه و میزبان روح مقدسی است اهتمام ویژه‌ای دارد.

آگاهی انسان در مورد تغذیه صحیح منجر به طول زندگانی بیشتر و استفاده از حداکثر توان و ظرفیت روحی و جسمی در جهت پرورش واعتلا به نهایت رشد و کمال به گونه‌ای است که بتواند از امانت الهی به طور شایسته پاسداری کرده و شکر نعمت ها را به جا آورد.

 

در آیه ۲۴ سوره عبس خداوند دقت و نظارت در غذا را سفارش کرده است.در تفسیر آن آمده است که انسان باید به غذای خود بنگرد و آلودگی در آن دیده نشود،مواد اولیه مناسب بوده و از همه گروه های غذایی استفاده شده باشد.مشکل بهداشتی نداشته باشد.

 

در آیات بعدی همین سوره یعنی از آیات ۲۸ تا ۳۱ به استفاده از کلیه گروههای غذایی توصیه شده است در آیه ی ۳۱ سوره عبس به میوه‌ها،در آیه ی ۲۸ سوره عبس به سبزی ها،در آیه ۶۶ سوره نحل به شیر و لبنیات و در آیه ۱۴ سوره نحل به گوشت اشاره شده است؛که طبق هرم غذایی انسان بایستی روزانه آنها را مصرف کند.

در آیات متعددی در مورد خرما بحث شده است.به عنوان مثال در آیه ی ۹۹ سوره انعام در مورد خرما بحث شده است.خرما سرشار از قند فروکتوز است که سرعت جذب آن کم است و به آرامی قندخون را بالا می برد.

 

دارای ویتامین ها مواد معدنی مختلف از جمله آهن است که برای کم خونی نیز توصیه می شود.در دین اسلام و قرآن به سلامتی انسانها توجه خاصی مبذول شده است و تغذیه به عنوان یکی از مهمترین ابعاد سلامتی در دینمان و کتاب آسمانی ما جایگاه ویژه‌ای را به خود اختصاص داده است.

 

تهیه و تنظیم: سوده فلاح کهن مسئول واحد تغذیه مرکز بهداشت شهرستان قلعه گنج