۱۴۰۴ پنج شنبه ۲۹ فروردين

امروزه يكي از بزرگترين مسائل بهداشتي جهان، بيماري سل است. برآورد ميشود از هر چهار نفر جمعيت جهان، يك نفر به باسيل سل آلوده بوده و در هر ثانيه يك نفر به تعداد آنان افزوده ميشود. نگران كننده اين است كه بر اساس برآوردهاي موجود 50ميليون نفر از اين افراد، به باسيل سل مقاوم به چند دارو((MDR-TBآلوده هستند. اين بيماري به رغم قابل درمان بودن، همچنان بزرگترين علت مرگ ناشي از بيماريهاي عفوني تك عاملي (البته بعد از كوويد 19)در جهان است (حتي بيشتر از ايدز، مالاريا و سرخك)؛ و متاسفانه ميزان مرگ و مير ناشي از آن، كه بيش از دو دهه بود در جهان روندي نزولی داشت در حال افزایش است.

سل یک بیماری عفونی است که عامل آن باکتری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس است.مهمترین علائم سل، سرفه طول کشیده به مدت بیش از دوهفته همراه با تب است.عرق شبانه،کاهش وزن،تنگی نفس و درد قفسه سینه از دیگر علایم سل است.

هر سال 24 مارس مصادف با 4 فروردین سالروز کشف باسیل سل توسط رابرت کخ دانشمند شهیر آلمانی به عنوان روز جهانی سل نامگذاری شده و در کشور عزیزمان ایران 23 مهرماه سالروز وفات زکریای رازی دانشمند برجسته و مشهور ایرانی به عنوان روز ملی سل نامگذاری شده است.

بهترین راه تشخیص سل انجام آزمایش میکروسکوپی خلط است.برای این منظور دو نمونه خلط از بیمار تهیه و پس از آزمایش در صورت مثبت شدن نمونه،بیمار تحت درمان دارویی قرار می گیرد. آزمایش و درمان بیماران به صورت کاملا رایگان توسط مرکز بهداشت انجام می شود.

خوشبختانه تمام شهرستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی جیرفت مجهز به آزمایشگاه ریوی جهت انجام آزمایشات بیماران مشکوک به سل هستند و درمان در تمامی مراکز بهداشت شهرستان به صورت کاملا رایگان انجام می شود.طول دوره درمان بیماران مسلول معمولا شش ماه است که با دریافت کامل درمان کاملا بهبود می یابند.

راه انتقال:

راه انتقال بیماری از طریق ریزقطرات تنفسی منتشر شده از بیمار سل ریوی اسمیر مثبت است.بیماری از طریق خوردن،آشامیدن،نیش حشرات و وسایل مشترک منتقل نمی شود.در صورت کشف بیمار مسلول تمام اطرافیان بیمار بایستی از نظر سل بررسی شوند.

 

پیشگیری:

بهترین راه پیشگیری، شناسایی به موقع و درمان کامل بیماران است.رعایت فاصله از بیمار و استفاده از ماسک و همچنین پیشگیری دارویی در موارد در تماس بیماران سهم قابل توجهی در پیشگیری از بیماری دارد.

 

توصیه های بهداشتی:

در صورت داشتن سرفه طول کشیده بیش از دوهفته،با مراجعه به نزدیکترین مرکز خدمات جامع سلامت،از خدمات تشخیصی و درمان رایگان سل استفاده کنید.