۱۴۰۴ دوشنبه ۲۶ فروردين

با مهربانی از خود مراقبت کنیم


خودمراقبتی فرایندی مادام العمر است که از زمان تولد تا مرگ ادامه دارد یک انسان از صبح زود که چشم باز می کند تا انتهای شب که می خواهد بخوابد باید از خود مراقبت کرده و رفتارهای سالم انجام دهد، طبق برآورد ها 65 تا 85 درصد مراقبت ها ی سلامت به وسیله شخص و خانواده اش بدون همراهی متخصص انجام می شود. نقش پزشکان و تیم سلامت در افزایش خود مراقبتی فرد بسیار مهم است.

امروزه به دلیل کم تحرکی، استرس و تغییر الگوی غذایی با افزایش روز افزون بیماری هایی مانند فشارخون، دیابت، قلبی - مغزی و .... مواجه هستیم که این موضوع نقش فرد در مراقبت از سلامت خود و اعضای خانواده برای سالم زیستن، مدیریت ناخوشی‌های جزیـی، مـدیریت بیمـاری‌هـای مزمن و حاد را افزایش داده است و اهمیت خودمراقبتی در حفظ سلامت پر رنگ تر شده است.
خود مراقبتی بدون افزایش سواد سلامت ممکن نیست سواد سلامت یکی از مهم ترین توانمندی های مفید برای فرد است مجموعه انگیزه ها، دانش ها و مهارت ها که در شرایط مناسب فرد رفتار سالم از خود نشان می دهد در دنیا از هر 2 نفر 1 نفر سواد سلامت کافی ندارد کسانی که سواد سلامت کافی دارند از اعتیاد، دخانیات و بسیاری از آسیب های فردی و اجتماعی در امان هستند.

در این راستا برنامه ملی خودمراقبتی از سال 1394 در دانشگاه علوم پزشکی جیرفت در حال اجرا است، سفیران سلامت خانواده (دانش آموز، دانشجو و طلبه) مراقبت از خود ، خانواده‌ و همسالان را به عهده دارند و بهترین نمونه از توسعه فرهنگ مشارکت مردمی در عرصه سلامت و ترویج فرهنگ خودمراقبتی هستند، همچنین در برنامه خودمراقبتی سازمانی و اجتماعی، سازمان‌ها، شوراهای اسلامی شهر و روستا تحت پوشش دانشگاه نیز برنامه‌ای برای مراقبت از سازمان خود و محلات تحت پوشش، تدوین و اجرا می‌کنند .

اینجانب ضمن، گرامیداشت ماه خودمراقبتی (4 تیر تا 3 مرداد ماه)، بدینوسیله از زحمات و تلاش های تمامی دست اندرکاران برنامه خودمراقبتی و مدیران ادارات، شوراهای اسلامی شهر و روستا ، سفیران سلامت خانواده/ دانش آموز /دانشجو / طلبه که در فرهنگ سازی خودمراقبتی و ارتقای سواد سلامت جامعه با ما همکاری می کنند قدردانی نموده، سلامتی و توفیق روز افزون همگی را از ایزد منان خواستارم.


طاهره بیگ زاده
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جیرفت